לאחרונה נכנס למשרדנו זוג אשר רוצה להתגרש ומוכן הוא להתגרש בהסכמה משותפת בין שני הצדדים. הובהר לזוג על ידי משרדי שיש כמה אפיקים בהם יוכל הזוג להתגרש בצורה מכובדת וראויה ללא כל וויכוחים בין הצדדים.
רבים כל כך מחליטים להתגרש ובוחרים בדרך הקשה: הליך גירושין ארוך, יקר, (נקמני), מייגע וכואב הן לבני הזוג, והן לילדיהם המשותפים.
קיימת אלטרנטיבה והיא גירושין בהסכמה שנועדו לשמור על התא המשפחתי.
בגירושין בהסכמה אנחנו מדברים בעיקר על הליך גירושין קצר, רגוע ושליו, שבמסגרתו הצדדים יגיעו להסכמות משותפות, וייפרדו בצורה ראויה, מכובדת ומכבדת.
הליך גירושין בהסכמה כולל מספר שלבים ופעולות. ראשית, על בני הזוג לערוך הסכם גירושין, הכולל התייחסות לנושאים השונים הכרוכים בגירושין. לדוגמא, על הסכם הגירושין לכלול את אופן חלוקת הרכוש, תשלום מזונות, הסדרי ראייה, הסדרת עניין החינוך ועוד.
את הסכם הגירושין מומלץ לערוך באמצעות מגשר או עורך דין לענייני משפחה, וזאת על מנת שההסכם יכלול את כלל הנושאים הרלוונטיים, ויעלה על הכתב באופן מקצועי.
הסכם גירושין טעון אישור של בית משפט. לכן, לאחר עריכת הסכם הגירושין, על בני הזוג להגיש את ההסכם לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה על מנת שיאשר אותו.
היתרונות של גירושין בהסכמה
חסכון בזמן ובעלויות
אחד היתרונות המרכזיים של גירושין בהסכמה הוא החסכון בזמן ובעלויות. הליך גירושין רגיל יכול לקחת חודשים ואף שנים, במידה ויש צורך להגיש תביעות, לעבור דיונים רבים בבתי המשפט ולהגיע לעתים לפסקי-דין שמערבים חילוקי דעות. לעומת זאת, בגירושין בהסכמה, הצדדים יכולים להגיע להסכמות במהירות, בדרך כלל תוך זמן קצר יחסית.
הפחתת המתחים והעימותים
גירושין בהסכמה נחשבים להרבה פחות מלחיצים מבחינה רגשית מאשר הליך משפטי ממושך. הצדדים יכולים לשתף פעולה, להימנע מאירועים עימותיים, ולהגיע להסכמים שמשרתים את טובת הילדים ואת טובת כל אחד מהם. זה מאפשר שמירה על מערכת יחסים פחות טעונה, שמועילה במיוחד כאשר יש ילדים קטנים במשפחה.
קביעת תנאים גמישים ומותאמים אישית
כשמדובר בגירושין בהסכמה, בני הזוג יכולים לקבוע תנאים שמתאימים להם אישית ולמצבם, מבלי להיות כפופים להחלטות שנכפות עליהם על ידי בית המשפט. הם יכולים לדון ולבנות הסכמים שיתאימו לנסיבות החיים שלהם, כולל חלוקת רכוש, מזונות, משמורת וראייה, בצורה יותר גמישה וכוללת.
מהם החסרונות בגירושין בהסכמה
הליך משפטי לפעמים עשוי להוביל לתוצאות טובות יותר עבור אחד הצדדים
הסכם גירושין מחייב הגעה לפשרה, אך העניין הוא שתמיד קיים סיכוי שהכרעת בית משפט הייתה נוטה לטובת אחד מבני הזוג.
כך , הפשרות אליהן הגיעו בני הזוג אינן מהוות בהכרח את התוצאה המיטבית שיכל להשיג צד מסוים.
ויתור על חלק מהזכויות
לעיתים, בשל הרצון המשותף לסיים את הגירושין כמה שיותר מהר, אחד הצדדים עשוי לוותר על זכויותיו בגירושין באופן בלתי מבוקר שחוצה את גבולות הפשרה ההגיונית.
מחלוקות בלתי צפויות
לעיתים, גם כאשר בני הזוג מעוניינים בסיום מהיר ונטול עימותים, עשויים להתעורר מחלוקות בנוגע לנושאים שונים, כמו חלוקה של רכוש או מזונות. אם לא מצליחים להגיע להסכמה, יכול להיות צורך בשלב נוסף של גישור או הליך משפטי רגיל.
הסכמים שאינם מתאימים לטובת הילד
במקרים מסוימים, אחד הצדדים עשוי להסכים להסכם מתוך לחץ או פחד מהתהליך, מבלי שהוא באמת מסכים לתנאים, או מבלי שההסכם משקף את טובת הילד בצורה הטובה ביותר. בתי המשפט לא יאשרו הסכמים כאלה אם הם לא עומדים בטובת הילד.
חוקי השיפוט השונים
אם אחד מבני הזוג מפתח מחלוקות בנושא המקום שבו ייערך הליך הגירושין (בין אם בבית המשפט לענייני משפחה ובין אם בבית הדין הרבני), זה יכול להוביל לעיכוב בתהליך ולפני שתוגש בקשה למתן פסק-דין.
סיכום
גירושין בהסכמה הם אופציה טובה עבור זוגות המעוניינים לסיים את מערכת היחסים שלהם בצורה מכבדת ונטולת עימותים. התהליך הרבה יותר מהיר, יעיל וזול לעומת הליך משפטי רגיל. עם זאת, חשוב לדעת שיש לו אתגרים משלו, ויש להיערך אליו נכון, עם ייעוץ משפטי והסכמות ברורות בין בני הזוג. כאשר מדובר בילדים, חשוב לשים לב שההסכמות שנעשו באמת משקפות את טובת הילד.