הגנה משפטית על ילדים בהליך גירושין היא נושא מרכזי בכל הליך של פרידה בין בני זוג, במיוחד כאשר מדובר בילדים קטנים. ככל שמדובר בהורים המפרדים, חשוב להבטיח שההליך לא יפגע בטובת הילד ושהילד לא ימצא את עצמו בתסבוכת רגשית או פיזית כתוצאה מהמחלוקות בין ההורים. בתי המשפט בישראל (במיוחד בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני) שואפים לשמור על טובת הילד ולוודא שההורים ימצאו את הדרך הטובה ביותר להבטיח את שלומם של ילדיהם במהלך ולאחר ההליך.
ההכרה כי הליך גירושין הוא הליך משפחתי, ולא רק זוגי, תופסת מקום רב יותר בבתי המשפט. גוברת ההבנה כי ההתייחסות לילדים צריכה להיות כאל בני אדם בעלי דעות, צרכים ורגשות עצמאיים ואחראיים, יחד עם ההתפתחות בשמירה על זכויות הילד באופן כללי.
אם בעבר היתה בהחלטות הגירושין התחשבות בטובת הילד, ובזכויותיו, כיום הולכת ונפתחת האפשרות לשיתוף הילד בקבלת ההחלטות הנוגעות אליו בתהליך הגירושין.
העקרונות המשפטיים שברקע הגנת הילד
המערכת המשפטית בישראל מתמקדת בכמה עקרונות חשובים שמנחים את קביעת החלטות לגבי ילדים בהליך גירושין:
- טובת הילד
כל החלטה משפטית הנוגעת לילד תיבחן קודם כל על פי עקרון "טובת הילד". זהו העיקרון המרכזי שמנחה את בתי המשפט למשפחה, והכוונה היא שההחלטות שיתקבלו יבטיחו את שלומו הפיזי, הרגשי והחברתי של הילד.
עקרון טובת הילד מעוגן בסעיף 24 לחוק הכשרות המשפטית והפוטרופסות, התשכ"ב-1962, חוק האפוטרופסות קובע כי הורי קטין החיים בנפרד, בין אם בעקבות גירושים או סיבה אחרת, יכולים לקבוע בהסכמה או בדרך אחרת מי יהיה ההורה המשמורן, ואת זכויות הסדרי השהות של ההורה השני. בית משפט ישים קודם כל את טובת הקטין.
- זכות הילד לקשר עם שני ההורים
ילדים זכאים לקשר משמעותי עם שני ההורים, גם אם הם לא חיים יחד. לבית המשפט יש חשיבות רבה לשמירה על קשרים משפחתיים יציבים ותקשורת פתוחה בין הילד להוריו, תוך שמירה על טובתו הרגשית. - שמירה על יציבות רגשית ופיזית
כשילדים מעורבים בהליך גירושין, בתי המשפט שואפים לשמור על יציבות חייהם. כלומר, יש לשמור על המוסדות המוכרים להם, כגון מקום מגוריהם, בית הספר והחברים. כל שינוי שיגרום לתנודות רבות מדי או למעבר משמעותי עשוי להיתקל בהתנגדות מצד בתי המשפט.
החלטות משפטיות שיכולות להשפיע על הילד
במהלך הליך גירושין, יש כמה החלטות משפטיות שמקבלות משמעות רבה בהגנה על הילדים:
- משמורת הילדים
אחד הנושאים המרכזיים בהליך הגירושין הוא החלטה על המשמורת- אצל מי יתגורר הילד, והאם תהיה משמורת משותפת או רק אצל אחד ההורים.- משמורת משותפת: במקרים שבהם ההורים מסוגלים לשתף פעולה בצורה טובה, בית המשפט יכול להחליט על משמורת משותפת, שבה הילד שוהה עם שני ההורים בחלקים שווים (או כמעט שווים). הרעיון מאחורי משמורת משותפת הוא לתת לילד את האפשרות לשמור על קשר רציף עם שני ההורים ולחלק את האחריות ההורית בצורה שווה.
- משמורת אצל הורה אחד: לעיתים, ייתכן שהשופט יקבע כי אחד ההורים יהיה המשמורן העיקרי, ובני הזוג יחלקו את זמני השהות של הילד על פי הסדרי ראייה. כאן, בית המשפט יבחן את היכולת של כל הורה לספק את הצרכים הרגשיים והפיזיים של הילד ויעדיף את ההורה שמסוגל להעניק את התמיכה הטובה ביותר.
שיקולים עיקריים בקביעת המשמורת כוללים את רצון הילד (לפי גיל ויכולת הבעה), יציבות ההורים (כחינוך, מקום מגורים, ותנאי חיים), והיכולת של ההורים לתפקד בצורה אחראית (כולל היכולת לעבוד בשיתוף פעולה).
- סדרי ראייה
גם כאשר לא מתקבלת משמורת משותפת, קיימת החלטה על סדרי ראייה – כלומר, כיצד יתואמו המפגשים של הילד עם ההורה השני. סדרי ראייה יכולים לכלול ימים קבועים בשבוע, סופי שבוע, חגים, חופשות ותקופות אחרות. בבתי המשפט מקפידים על כך שסדרי הראייה יוכלו לספק קשר רציף לילד עם שני ההורים. - הסכמים בין ההורים
בהליך הגירושין, פעמים רבות בני הזוג פונים לגישור על מנת להגיע להסכם גירושין בהסכמה. ההסכם יכול לכלול את כל נושאי הגירושין, כולל מזונות, חלוקת רכוש, והסדרי ראייה. במקרים כאלה, ההסכמים אינם הופכים לחוקיים עד שהשופט מאשר אותם, תוך שהוא בודק שההסכמים תואמים את טובת הילד. - מזונות ילדים
אחת ההיבטים החשובים ביותר בהגנה על ילדים הוא נושא מזונות הילדים. סכום המזונות נקבע לפי צורך הילד (כגון הוצאות חינוך, בריאות, דיור) ומצב ההורים. בתי המשפט מתמקדים בהבנת הצרכים של הילד, כולל כל הצרכים המיוחדים אם יש, ובודקים אם סכום המזונות המוסכם יכול לתמוך בכך.
הגנה על הילדים מפני ניכור הורי
ניכור הורי הוא תופעה שבה ילד מתרחק מהורה אחד בעקבות השפעה של ההורה השני, לעיתים מתוך מניעי נקמה או כעס. ניכור הורי יכול לפגוע קשות בטובת הילד, שכן הוא מונע ממנו קשר עם אחד מההורים, דבר שעלול לפגוע בהתפתחות הרגשית והחברתית שלו.
המערכת המשפטית בישראל מתמודדת עם תופעה זו בצורה רצינית, וישנם מקרים שבהם בית המשפט מתערב בצורה ישירה כדי להפסיק את הניכור, למשל על ידי טיפול פסיכולוגי, שינוי סדרי ראייה או אפילו מעבר של המשמורת להורה שמושפע פחות מהתופעה.
סיכום
הגנה משפטית על ילדים במהלך הליך גירושין היא עניין מרכזי עבור בתי המשפט לענייני משפחה. כל החלטה הנוגעת לילדים נבחנת תוך שמירה על טובת הילד, עם דגש על יציבות רגשית ופיזית, שמירה על קשר עם שני ההורים, ומזעור פגיעות רגשיות ככל הניתן. גירושין יכולים להיות תהליך מורכב ומרגש עבור ילדים, ולכן כל צעד במערכת המשפטית נועד להבטיח שהילדים יישארו במרכז ותוך שמירה על טובתם.
משרדנו מתמחה בדיני משפחה ועוסק בהרחבה בנושא, לנושאים נוספים ניתן לפנות אלינו.