הסכם הורות 

בדרך כלל, מרבית הזוגות אשר עורכים הסכם הורות, הם זוגות ידועים בציבור, זוגות חד מיניים, פסולי חיתון, זוגות חסרי דת, זוגות מעורבים חסר דת ומנוי על דת מסויית, והורים אשר בוחרים להביא ילד ללא קשר זוגי מחייב. מכיוון שיש צורך בעוגן משפטי, כאשר הקשר בין ההורים אינו ממוסד, ולא חשוב בגלל איזו סיבה.

הסכם הורות טוב צריך להיות מקיף ומפורט ועליו לצפות פני עתיד. זאת על מנת למנוע עד למינימום אפשרי, אי הסכמות סכסוכים ומחלוקות בין ההורים. על כן, נדרש כי ההסכם יהיה מקיף ויכלול את כלל רבדי החיים, כזה שיותאם באופן אישי להורים בצורה סובייקטיבית ויספק תחושת יציבות וודאות.

לאחרונה הגיעה למשרדי לקוח וביקש את עצתי המשפטית. וזאת משום שלאחר שלוש שנים החליט להכיר בבנו שנולד מקשר לא מחייב, כמו כן ייעצתי לו לערוך הסכם הורות, בינו ובין אם ביתו כמפורט כדלקמן:

הסכם זה מסדיר מראש את החובות והזכויות של ההורים כלפי הילד וקובע הבנות לגבי אופן ודרך גידולו. כך יכולים ההורים להיות שקטים כי ישנן הבנות באשר לגידול הילד ולצמצם באופן משמעותי את הסיכוי להיווצרותן של מחלוקות וסכסוכים עתידיים.
זהו למעשה חוזה שמטרתו לבסס יחסי הורות בין בני הזוג. כזה שיהיה מסוגל– לתאם ציפיות עתידיות ביחס לגידול הילד ולקבוע טוואי ביחס למניפת הצרכים בין ההורים, טובת הילד, וכלל הצרכים האובייקטיבים הנדרשים לגידולו, כך שלא יישארו נקודות פתוחות למחלוקות. ואם יתגלו פערים בעתיד, לגשר עליהם מראש. ולעגן את הזכויות והחובות הללו בהסכם מסודר שיקבל תוקף של פסק דין בבית משפט לענייני משפחה. בהתאם  לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות התשכ"ב (1962), וכן בהתאם לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות) התשי"ט (1959).

מה יכלול ההסכם?

משמורת

על ההורים להחליט ולקבוע מראש את הסדר המשמורת על הילד. ישנם הורים המעדיפים משמורת משותפת, כי אז יחלקו ההורים את גידול הילד באופן שווה. מאידך ישנם הורים המעדיפים משמורת מלאה לאחד ההורים תוך קביעת הסדרי ראייה להורה השני. במקרה כזה יש לקבוע מראש ימים שעות ומקום למפגש.

מזונות ומדור

 פרק זה בהסכם, נעגן את חלוקת ההוצאות של גידול הילד: מדור – קורת גג, מזון, ביגוד והנעלה, חינוך, חוגים וכיו"ב. מקום בו קבעו ההורים משמורת משותפת ושכרם שווה, הרי שאין צורך בתשלום מזונות של אחד ההורים לאחר, משום שההורים חולקים את גידול הילד באופן שווה. לכן גם חולקים גם את ההוצאות. ברם, אם קבעו ההורים הסדר של משמורת מלאה, הרי שעיקר ההוצאות תהיינה על כתפיו של ההורה שהילד בחזקתו ובמשמורתו. לכן נוצר צורך בקביעת תשלום חודשי של דמי מזונות ילדים. חשוב לציין בחוזה במפורש לא רק את סכום התשלום החודשי, אלא גם את מועד העברת התשלום ואופן העברתו, לאיזה חשבון מסוים ובאיזה תאריך, זאת על מנת שלא תהיינה אי הבנות בין ההורים

ישוב מחלוקות

כמובן שנשאף להסכם כולל, רחב, ברור ומפורט ככל האפשר, אולם לא תמיד ניתן לצפות כל מחלוקת עתידית בין ההורים.

לכן, חשוב לכלול בהסכם הורות מנגנון ליישוב מחלוקות, כך כי עת ותיווצר אי הסכמה מהותית בין ההורים, ניתן יהיה לפתור אותה במהירות וביעילות. ניתן לקבוע לדוגמא, כי במקרה של אי הסכמה, יפנו ההורים להליך של גישור.

 

 

מה עוד חשוב לפרט בצורה ברורה בהסכם ההורות:

 חלוקת תפקידים של ההורים, הגדרת מסגרת מגורים היכן יתגורר הקטין – והאם ניתן להעתיק את מקום מגוריו לעיר אחרת, שישראל היא מרכז חייו, חלוקת ההוצאות ברזולוציה מפורטת, קשר טלפוני עם ההורים, מסגרת אחריות, הורה מרכז, קביעת הסביבה החינוכית שבה יגדל הילד הערכים והשקפת העולם שאליהם ייחשף – דתי, חילוני, חרדי. חוגים, שיעורים פרטיים. תדירות הקשר עם המשפחה המורחבת ואירועים משפחתיים, הסכמות ביחס להוצאת הילד לחו"ל ולחופשות. מנגנון חלופי למקרה של אי יכולת של הורה לבצע את חלקו בשל אילוץ, חופשות וחגים באופן מפורט ביותר, סנקציה בשל אי הגעה למפגשים מתוכננים שאינה בבחינת כוח עליון. 

ההסכם יכלול גם סעיפים כי נחתם מרצון חופשי, ללא כפייה ואונס תוך הבנה מלאה של תוכנו.

חשוב להדגיש כי הסכם הורות ששואף לקבל תוקף של פסק דין מבית משפט לענייני משפחה, יכול להיחתם בשלב המחשב מראש לפני הולדת הילד. אך מתן תוקף של פסק דין יעשה רק לאחר הולדת הילד משום שרק אז בית המשפט לענייני משפחה קונה סמכות, כאשר מדובר במשפחה. ובית המשפט יבחן אז כי אכן נעשה תוך הבנת תוכנו וסעיפיו ומרצון חופשי ושאינו נוגד את תקנת הציבור. וכאשר תידרש אכיפתו בהמשך, אין צורך להפעיל הליך משפטי נוסף ואפשר לאכוף את ההסכם בלשכת ההוצאה לפועל. 

משרד עורכי דין מזרחי&מויאל ושות'

 

שתפו את הטור

המשרד מזרחי & מויאל ושות' נוסד על ידי עורך הדין אריק מויאל בשנת 2006 עורך דין בעל תואר ראשון בהצטיינות ותואר שני ( LL.M)
המשרד מתמחה בדיני מקרקעין, דיני משפחה, צוואות, ירושות, עזבונות.

משרדנו נותן ליווי ויעוץ בהתנדבות בשי"ל נשר. עו"ד דוד מזרחי מעביר הרצאות בנושא יפוי כוח מתמשך, צוואות, ירושות ומוסמך על ידי האפוטרופוס לערוך יפוי כוח מתמשך.

משרדנו עורך עשרות יפויי כוח מתמשך ואף לעיתים מגיע לבתי אבות ולבית הלקוח.

טורים נוספים

דיני משפחה

רוצים להתגרש? לא חייבים לרוץ לעו"ד !!!

רוצים להתגרש? לא חייבים לרוץ לעו"ד !!! כעת נציג בפניכם דרך המוזילה עליות בצורה משמעותית ידעתם שיש הליך שנקרא ישוב סכסוך?? כיום, תחילת הדיונים בענייני

דילוג לתוכן