להלן סקירה חשובה ביותר הנוגע לנשים רבות בישראל ולעיתים גם לגברים.
הליך מתן הגט בדת היהודית
ביהדות הגבר באופן חד צדדי הוא אשר מגרש את האישה. ברם, יחד עם זאת גט ייתן בהסכמה בלבד ולא בעל כורחה של האישה – כלומר אם לא תאות האישה לא יינתן גט.
מהי סרבנות גט?
סרבנות גט מוגדרת כמצב שבו אחד מהצדדים אינו מוכן להתיר את קשר הנישואין. תופעה זאת מתקיימת בשל ההלכה, המחייבת את הסכמת שני הצדדים, לפירוק קשר הנישואין, אם כי אישורו של הגבר רלוונטי ומשמעותי יותר. סרבנות אומנם קיימת אצל שני הצדדים, אך בפועל, ישנו שוני מהותי בין סרבנות של אישה למתן גט לעומת גבר.
מה הסיבות לסרבנות הגט?
- נקמנות לכרוך את בן הזוג שלא יוכל לממש חיים חדשים.
- סחטנות להשגת הישגים מזונות, הסדרי ראייה משודרגים מורחבים קבלת משמורת על הילדים.
- לאלץ את בן הזוג לוותר על חלקים גדולים מהרכוש המשותף.
מה היקף התופעה בישראל?
מדובר בתופעה חמורה ונרחבת היקף תופעה זו בישראל עומד על 20% כלומר אחת מכל חמש נשים מסורבת גט.
האם ניתן לכפות גט, או שמא זו גזרת גורל?
בדת היהודית ישנן מספר עילות בעטיין ניתן לכפות גט על ידי בית הדין הרבני ובכללן: עקרות, מעשה כיעור, מומים ומחלות, בגידה ואי קיום יחסי מין.
כלומר בשל הסיבות הללו רשאי בית הדין הרבני למעשה לכפות גט אף ללא הבעת הסכמה של בן הזוג.
האם גם גבר יכול להיחשב מסורב גט?
אכן מושג זה עשוי לכלול גם גברים , לאור ההסבר כי גירושין הם עניין של הסכמה ולא פעולה חד צדדית. הרי כאשר אין האישה מוכנה להתגרש כי אז גם הגבר נקלע לסטטוס של מסורב גט ולהיפגע. שכן, נשים פוטנציאליות עשויות להימנע מקשירת כל קשר רומנטי עם גבר מסורב גט, רק בשל מעמדו זה ובשל העובדה שרשמית הוא עדיין נשוי לאישה ואינו פנוי. כמו כן, אם לא ערך צוואה עשויה האישה לרשת אותו במותו למרות ששאף להתגרש ממנה.
מה ההבדל המהותי בסטטוס בין הגבר והאישה?
המשמעות של גבר "מסורב גט" אינה מהותית כפי שהדבר מהותי לאשה. אישה בעטיו של סירוב גט תהפוך לכודה לא תוכל להמשיך בחייה למערכת נישואין חדשה, ודאי שלא להביא ילדים לעולם, משום שיחשבו על פי ההלכה כממזרים. בעוד גבר בסרבנות גט רשאי לבקש היתר מבית הדין הרבני להינשא לאישה אחרת ולהביא ילדים לעולם.
האם יש דרך לכפות מתן גט?
בפני בית הדין הרבני עומדים מכלול אמצעים כואבים וקשים שיסייעו לכפות גט על סרבן ובכללם : ביטול רישיון נהיגה, צו עיכוב יציאה מהארץ הוצאת צו מעצר לביצוע על ידי משטרת ישראל ובהמשך גם צו מאסר בכלא לתקופות ממושכות, ואפילו לכל חייו "ועד שיאמר רוצה אני", עיכוב קצבאות שונות ועוד.
נדבך נוסף הוא כאשר שהתרחשה פגיעה באוטונומיה ההתנהלות והרצון החופשי של מסורב הגט בכך שלא יכול היה לממש את זכותו לחיי נישואין ומשפחה חדשים וכי נגזר עליו לחיות בבדידות. וכן התרחשה פגיעה נפשית – צער, סבל, ביזוי, השפלה הרי שניתן גם להגיש לבתי המשפט לענייני משפחה תביעות נזיקיות בשל גרימת נזקים נפשיים אלו, זאת רק כאשר בתי הדין הרבניים הכירו בעילת הגירושין וכאשר יש חיוב בפסק דין של בית הדין הרבני למתן בגט.