משרת אם

רבים משתמשים במונח זה כאילו מדובר בנושא מוגמר, בדיונים בבית המשפט עולה לא מעט עניין זה. הגיע העת לנסות להבין את היסודות עליהן מושתת מונח זה, האם הוא מעוגן בחקיקה, את מי מחייב ומה היקפו?

"משרת אם" – למה הכוונה?

מונח זה מתייחס למשרה המתאימה לאימהות לילדים תוך התייחסות והתאמה לצרכים שלהן באופן עקרוני המטרה של משרת אם היא לאפשר לאם לצאת מהעבודה בשעה סבירה, כדי שהיא תוכל לצאת בזמן ולאסוף את הילדים מהמסגרות החינוכיות בכלל זה גנים, צהרונים ובתי ספר, ללא תלות באנשים חיצוניים  שיאספו את הילדים מהמסגרות. כך שתוכל לבלות איתם את שעות אחר הצהריים, שעות שהן משמעותיות לעיצוב אופים דמותם וחיזוק הבטחון העצמי שלהם, לסייע להן בהיקף שעות העבודה.

כיצד הדבר בא לידי ביטוי?

 מטרתו לצמצם את היקף המשרה של האם העובדת ביחס להיקף משרה רגילה, צמצום זה מתרכז בעיקר  בשעות הבוקר עד הצהריים במשרה למעשה חלקית. לעתים ההתייחסות היא לגבי התאמת אופי העבודה – כזה שיעניק גמישות לאם מבחינת אפשרויות ההיעדרות מהעבודה או גמישות בימי העבודה, לעבוד ימים מסוימים ובאחרים להתפנות לילדים, לעיתים לאפשר לאישה לעבוד בחצי משרה או 3/4 משרה. כך יכולה האם והמעסיק במקביל לשָ‎‎‎‎‎מֵר את מקום העבודה, לשמור על עובדת שצברה וותק ידע מקצועיות, להמשיך להעניק את שירותיה למקום העבודה המחוקק יצר חוקי מגן המתייחסים לעבודת נשים, "החוק לשוויון הזדמנויות בעבודה" "חוק עבודת נשים", איסורים על  הפליית אישה על רקע מינה, בשל היותה אישה, או בשלה עובדה כי שרויה במהלך הריון.

סגרת חוקי מגן לעבודת נשים

חוק עבודת נשים, תשי"ד-1954 מגדיר את זכויות הנשים בעבודה, ביניהן: זכויות האישה במהלך היריון וחופשת לידה, עבודות אסורות ומגבלות בעבודה, זכויות הוריות. כך אישה שילדה זכאית לשעת הנקה משך 4 חודשים בתנאי שעובדת בהיקף משרה של 174 שעות חודשיות לפי סעיף סעיף 7(ג)(3) לחוק עבודת נשים, תשי"ד-1954 מקנה לה זכות להיעדר שעה אחת ביום בלא ניכוי שכר עבודה ותכליתו לאפשר לעובדת שעת הנקה. בתקשיר עובדי המדינה והסכמי עבודה קיבוציים, ישנה התייחסות לעניין זה. 

האם יש חוק ספציפי מחייב לעניין זה?

כיום אין הגדרה משפטית מחייבת למשרת אם. ברם, ישנם מעסיקים ספורים שכפופים להסכמים קיבוציים בהם מאפשרים גמישות לאם העובדת, אך אין הדבר מחייב את כלל המעסיקים הפרטיים במשק.

 

שינוי מונח "משרת אם" 

נציבות שרות המדינה צועדת עם הזמן ומתאימה עצמה לאקלים החברתי בישראל, לשינוי המבני במשפחות החדשות בישראל,  כך בהודעה מס' עג/1 החליפה את המונח "משרת אם", למונח הכללי והרחב "משרת הורה" כך שלא ייקבע את האם כאחראית בלעדית לגידול הילדים, וכן לאפשר גם לאבות אשר חפצים או נזקקים לכך בשל היותם חד הוריים או חד מיניים לערוך שימוש בכלי חשוב זה ומתוך רצון להעמיק את השוויון בין המינים.

 

משרד עורכי דין מזרחי & מויאל ושות' 

זמין עבורך לכל שאלה

0528744011

שתפו את הטור

המשרד מזרחי & מויאל ושות' נוסד על ידי עורך הדין אריק מויאל בשנת 2006 עורך דין בעל תואר ראשון בהצטיינות ותואר שני ( LL.M)
המשרד מתמחה בדיני מקרקעין, דיני משפחה, צוואות, ירושות, עזבונות.

משרדנו נותן ליווי ויעוץ בהתנדבות בשי"ל נשר. עו"ד דוד מזרחי מעביר הרצאות בנושא יפוי כוח מתמשך, צוואות, ירושות ומוסמך על ידי האפוטרופוס לערוך יפוי כוח מתמשך.

משרדנו עורך עשרות יפויי כוח מתמשך ואף לעיתים מגיע לבתי אבות ולבית הלקוח.

טורים נוספים

דיני משפחה

רוצים להתגרש? לא חייבים לרוץ לעו"ד !!!

רוצים להתגרש? לא חייבים לרוץ לעו"ד !!! כעת נציג בפניכם דרך המוזילה עליות בצורה משמעותית ידעתם שיש הליך שנקרא ישוב סכסוך?? כיום, תחילת הדיונים בענייני

דילוג לתוכן