ביהדות גירושין קיים הצורך להסכמה של שני הצדדים, כך שלא ניתן לכפות על צד כלשהו גירושין. חוק שיפוט בתי הדין הרבניים, (נישואין וגירושין), התשי"ג-1953 (להלן: "החוק"), קובע, כי נישואין בין יהודים בישראל ייערכו על פי "דין תורה".
למי מתייחס המושג עגינות? האם גם לגבר?
לאישה בלבד! זאת משום שעל פי ההלכה אין איסור על גבר להתחתן עם יותר מאישה אחת. ואיסור מאוחר זה מקורו בהלכת רבנים שאסרו זאת כגון רבנו גרשום שעשה זאת באמצעות הטלת חרם.
מהם מצבי העגינות?
כאשר הבעל עוזב נעלם ועקבותיו לא נמצאו ולא נודעו – לעניין זה נדגיש אם עקב סיבות אובייקטיביות כגון מלחמה, אסון, ואם משום שהבעל נעלם מתוך כוונת זדון כדי להותיר את האישה עגונה.
כאשר הבעל חולה במחלה קשה בדמות תרדמת.
הבעל חלה במחלת נפש קשה – כך שאינו יכול לתת גט לאישה.
כלומר מבחינה משפטית הבעל אינו יכול לקחת חלק אקטיבי במתן הגט, מפני שישנם גורמים אובייקטיבים שמונעים זאת ממנו.
האם זה מקביל לסרבנות גט?
ובכן לאו דווקא. שכן בסרבנות גט הבעל נוכח, מתקשר קוגניטיבי, בעל מודעות, אך מסרב להעניק גט לרעייתו, בעוד שבסטטוס עגונה הבעל לא יכול טכנית ומהותית להעניק את הגט משום שהוא נעדר, או חולה נפש, או שבתרדמת ולא מגיב.
תביעת נזיקין אימתי?
כאשר בית דין רבני קובע כי ישנה עילה למתן גט, הרי שנסללת הדרך להגשת תביעה נזיקית בגין הפרת זכות יסוד של האישה לכבוד ואוטונומיית ההתנהלות וקבלת ההחלטות כי אז עשוי "הבעל המעגן" לפצות בגין נזק זה שהסב לאישה, כאשר מנע ממנה במזיד גט עת נעלם ללא הותרת עקבות.
מה משמעות המונח עגונה?
בדיוק כשם שאוניה מטילה עוגן בנמל ואז לא יכולה היא לשוט לשום מקום ומחוברת היא למקום בו הוטל העוגן. כך האישה שבעלה מעגן אותה, אין היא יכולה להשתחרר מכבלי העיגון ולפעול בחופשיות ולא להינשא מחדש. עניין זה עלה לראשונה בפרשת רות ולאחר מכן בתלמוד בפרשת גיטין.
האם ניתן לעשות משהו בנדון?
לגבי בעל שנעדר – הרי שניתן להפעיל בלש פרטי לאיתורו או להשגת מידע כי אינו בין החיים. כי אז בית הדין הרבני יסיר את הסטטוס עגונה.
דרך נוספת בה נוקט בית הדין הוא לאתר פגמים בטקס הקידושין על מנת לפסול אותם מלכתחילה. כך ינסו לבדוק פגם בכשרות העדים על מנת לפסול את הנישואין – כזה למצוא בו פגם הלכתי אשר מעיד כי הטקס נעשה באופן שאינו עומד בכללי ההלכה ולכן אינו תקף ובני הזוג אינם נשואים והאישה הינה רווקה ויכולה להינשא לכל אדם, לעיתים יימצא אחד מעדי הטקס כפסול לעדות.
זכויות יוצרים משרד עורכי דין מזרחי & מויאל ושות'