חלוקת זכויות סוציאליות בגירושין

למשרדנו הגיע לקוחה אשר דרשה גט מבעלה והביעה רצונה לחתום על הסכם גירושין המסדיר את חלוקת הרכוש בינה לבינו. בהסכם נוצרה מחלוקת לעניין הזכויות הסוציאליות של הצדדים ואופן חלוקתם.

יודגש, כי חלוקת זכויות סוציאליות היא הצד הקשיח והפחות מוכר שצריך להתייחס אליו בעת הסכם הגירושין. זכויות אלו כוללות את כל הנכסים הפיננסיים הקיימים לבני הזוג כמו פנסיה, קרנות השתלמות, ביטוחי מנהלים וקופות גמל. זכויות אלו מצטברות לכדי סכומים משמעותיים לאורך השנים ולכן מצריכות משא ומתן או הכרעה משפטית שייקבעו במעמד חלוקת הרכוש בגירושין.

בגיל צעיר רבים אינם מודעים לחשיבות הזכויות הפנסיוניות, אך ככל שמתקרבים לגיל פרישה, אנו מבינים עד כמה הן משמעותיות. מדובר בקופות שנועדו להבטיח ביטחון כלכלי עתידי, ולכן יש להן ערך רב בשלב מאוחר יותר בחיים, במיוחד כשנדרש שמירה על יציבות כלכלית ושימור רמת חיים בעת זקנה.

חלוקת הזכויות

במהלך הנישואין, כל אחד מבני הזוג צובר זכויות סוציאליות מעבודתו, ובמקרים מסוימים אחד מבני הזוג לא עבד או שהה בבית כדי לטפל בילדים. בתקופות אלה, ייתכן כי בן הזוג העובד צבר נכסים או מיצוב מקצועי שונה, מה שיכול להוביל לכך שההורה שלא עבד יזכה בחלק מהזכויות הסוציאליות שנצברו.

אופן החלוקה

ישנן שתי דרכים עיקריות לחלוקת הזכויות הסוציאליות בין בני הזוג. הראשונה היא בהסכמה הדדית, כאשר בני הזוג יכולים לדון ביניהם ולהגיע להסכמה או לפנות למגשר לצורך ניסוח הסכם גירושין. הדרך השנייה היא במידה והם לא מצליחים להסכים, תוגש תביעה לבית המשפט או לבית הדין הרבני, ושופט יקבע כיצד יש לחלק את הזכויות. במקרים בהם אין הסכם ממון, הזכויות הסוציאליות מחולקות שווה בשווה בין בני הזוג, כפי שנעשה בחלוקת כל נכסיהם המשותפים. עם זאת, מכיוון שהזכויות הללו לא תמיד נזילות בעת הגירושין, יש לחשב את שוויין בצורה מדויקת.

בני הזוג יכולים לבחור אם להמתין עד שזכויות אלו יהפכו לנזילות – למשל, בעת פרישת אחד מהם לפנסיה – ואז יתבצע תשלום חציוני לכל אחד מהם, או לבחור באופציה של היוון הזכויות, כלומר חישוב ערכן הנוכחי. האפשרות השנייה היא המועדפת ברוב המקרים, שכן היא מאפשרת חלוקה מידית של הזכויות במעמד הגירושין, מבלי להשאיר חובות פתוחים בין הצדדים.

חריגים

למרות שבדרך כלל זכויות סוציאליות יחולקו שווה בשווה, ישנם מצבים שבהם ניתן לשלול את הזכות לחלוקה שווה. לדוגמה, אם אחד מבני הזוג מנסה להסתיר נכסים או להבריח אותם, ייתכן שבית המשפט יחליט לחלק את הזכויות באופן לא שווה או אף לשלול אותן לחלוטין מהצד המועל.

בני הזוג יכולים להסכים ביניהם על אופן חלוקת הזכויות הסוציאליות, ושניהם צריכים להיות מרוצים מההסכם כך שלא ירגישו מקופחים. במקרה של אי הסכמה, הצדדים יכולים לפנות לבית המשפט או לבית הדין הרבני, וההכרעה תינתן על ידי השופט.

בני הזוג יכולים להחליט להוון את זכויותיהם הסוציאליות, כלומר להעריך את שוויין העתידי ולבצע את חלוקתן במעמד הגירושין. לשם כך, לרוב יש צורך בעזרת אקטואר – מומחה לחישוב זכויות סוציאליות – שיבצע את הערכת השווי ויקבע את חלקו של כל אחד מהם. במקרה שבו הזכויות לא הפכו לנזילות, ייתכן ויתבצע עיקול על הסכומים בגופים המחזיקים בהם, כך שבמועד הפירעון, כל צד יוכל לקבל את חלקו המגיע לו.

לסיכום

זכויות סוציאליות הן רכוש משותף שיש לחלקן בין בני הזוג בהגינות ובשוויוניות, וישנן מספר אפשרויות לניהול התהליך- אם בהסכמה הדדית ואם דרך הליך משפטי, הכול בהתאם למצב האישי של כל זוג.

משרדנו מתמחה בדיני משפחה והסכמי גירושין ועוסק בהרחבה בנושא, למקרים נוספים ונושאים דומים ניתן לפנות אלינו.

שתפו את הטור

המשרד מזרחי & מויאל ושות' נוסד על ידי עורך הדין אריק מויאל בשנת 2006 עורך דין בעל תואר ראשון בהצטיינות ותואר שני ( LL.M)
המשרד מתמחה בדיני מקרקעין, דיני משפחה, צוואות, ירושות, עזבונות.

משרדנו נותן ליווי ויעוץ בהתנדבות בשי"ל נשר. עו"ד דוד מזרחי מעביר הרצאות בנושא יפוי כוח מתמשך, צוואות, ירושות ומוסמך על ידי האפוטרופוס לערוך יפוי כוח מתמשך.

משרדנו עורך עשרות יפויי כוח מתמשך ואף לעיתים מגיע לבתי אבות ולבית הלקוח.

טורים נוספים

Uncategorized

החזרת מוצר פגום בטענת אי התאמה

החזרת מוצר פגום בטענת "אי התאמה" למשרדנו הגיע לקוח כועס מבועת, לאחר שיחה מעמיקה הבהיר כי קנה רכב מחברה גדולה ומוכרת מאוד בתחום וכי לאחר

Uncategorized

חלוקת זכויות סוציאליות בגירושין

למשרדנו הגיע לקוחה אשר דרשה גט מבעלה והביעה רצונה לחתום על הסכם גירושין המסדיר את חלוקת הרכוש בינה לבינו. בהסכם נוצרה מחלוקת לעניין הזכויות הסוציאליות

Uncategorized

הברחת נכסים בגירושין

למשרדנו הגיעה לקוחה, אשר הביעה רצונה לתבוע תביעת גירושין. עם זאת, ציינה בפנינו כי מרגע הודעתה לבעלה על רצונה להתגרש. הבעל החל בפעולות שונות על

דילוג לתוכן