מהו אפוסטיל באישור משרד החוץ?
במסגרת שיתוף ידע משפטי אציג בפניכם היום נושא שלקוחות רבים פונים אליי ומתייעצים לגביו אפוסטיל באישור משרד החוץ:
מהו אפוסטיל -רקע
במסגרת הקשרים בין מדינות, מדינת ישראל חתומה על אמנות בינלאומיות רבות שהן בעצם הבנות בין המדינות הללו שמאפשרות להקל על ההתנהלות בשגרה על סמך אמנות אלו. אחת מהאמנות היא תעודה לפי אמנת האפוסטיל שיוסדה ונחתמה בהאג בשנת 1961. בבסיס אמנה זו נקבע כי בכדי שמסמכים ציבוריים ממוסדים ממשלתיים שונים יקבלו תוקף במדינות אחרות, הרי שיש צורך באישור ממוסד בעל תוקף של המדינה מטעמה שניתן להתבסס ולסמוך עליו כמסמך מהימן. כדי שמסמך רשמי ישראלי כגון תעודת לידה – יוכר במדינה זרה מחוץ לגבולות מדינת ישראל, נדרש אימות אישור אפוסטיל של משרד החוץ. Apostille" " מקור המילה בשפה הצרפתית ופירושה – אישור.
איך נראית חותמת אפוסטיל?
חותמת האפוסטיל באנגלית נראית כמדבקה בגב המסמך, בו חתום פקיד משרד החוץ שמעיד כי המסמך מאושר עפ"י האמנה.
מי נזקק למסמך חותמת אפוסטיל.
אזרחים ישראלים רבים שנדרשים להשתמש במסמכים רשמיים של מדינת ישראל או לחלופין באישור נוטריוני, להצגתם בפני רשויות במדינה זרה כגון בקשה לדרכון פוטרטגלי – בה נדרש להוכיח למדינת פורטוגל העדר רישום פלילי , או בעת הרשמה ללימודים במדינה זרה ונדרש להציג את התעודות ההשכלה מישראל ושלל אפשרויות נוספות.
אפוסטיל – משרד החוץ
כאשר אדם נדרש לתעודות רשמיות של רשות ציבורית ממסדית של מדינת ישראל כגון:
- העדר רישום פלילי
- תעודת השכלה של משרד החינוך
- תעודת לידה דו לשונית
- תעודת נישואין דו לשונית
- תעודת לידה
- תעודת פטירה
- הרי שיש צורך תחילה כי הפקיד שהפיק את המסמך יאשר אותו.
- בשלב מאוחר יותר על מנת לתת לו תוקף בינלאומי הרי המסמך נשלח על ידי משרד החוץ שמאמת על גבי המסמך הציבורי עצמו את נכונות החתימה, ובכך מאשר כי מדובר בתעודה מקורית שהופקה על ידי רשות מוסמכת במדינת ישראל.
כיצד מתבצע תהליך זה?
- לאחר תשלום אגרה ושליחת המסמך מאושר על ידי פקיד הרשות שהפיקה אותו – יאושר המסמך על ידי משרד החוץ בחותמת אפוסטיל.
- האגרה עומדת כיום על 35 ₪.
- יש להדגיש כי משרד החוץ שולח את המסמך ישירות לגוף או למדינה בה נדרש להציג אותו ולא לניתן ביד למבקש את המסמך בישראל, לכן יש צורך לצרף כתובת ויעד מדויקים למשלוח מסמך האפוסטיל.