הדרה מצוואה, ומה ההבדל בין הדרה לבין נישול מצוואה?
לפני כשבועיים הגיע למשרדנו אדם לפגישה. בפגישתו הביע רצונו לערוך צוואה אך אופן הצוואה שרצה לערוך לא היה כדרך המקובלת של עריכת צוואה כהלכתה.
בבואנו לערוך את הצוואה, הסביר האיש כי הוא רוצה להדיר את בתו מן הירושה.
האיש, שיש לציין כי היה צלול מאוד ומיושב דעת, עוד נדבך חשוב שמראה על רצונו לעשות צוואה מפלה, ישב והסביר כי הבת אינה דואגת לו מזה תקופה ועל כן אינו רוצה שתהנה מפירות הירושה לאחר לכתו לבית עולמו.
משרדי הסביר בצורה ברורה כי יש חשש להתנגדות וכי עליו לעשות את הצוואה מרצונו החופשי ללא כל אינוס או כפייה של מישהו אחר (ראה טורים נוספים הקיימים באתר). האיש הגיב כי ככה פני הדברים ואפשר להתקדם.
בבואנו לערוך צוואה במקרים כאלו, יש להבחין בין שני סוגים: הדרה מצוואה או נישול מצוואה.
הדרה מצוואה
הדרה בצוואה בשונה מנישול מירושה היא הוראה ברורה ומפורשת בצוואה, הקובעת שאדם ספציפי לא יקבל אף חלק מהירושה. דוגמא לסעיף מדיר בצוואה: "הנני מדיר מצוואתי את בני, מר פלוני, וכי הוא לא יזכה לשום חלק מעזבוני".
כדי לחסוך התנגדות צוואה בשלבים עתידיים, יש המוסיפים בצוואתם גם את סיבת ההדרה ולמה נהגו כך.
במקרה דנן, האיש הסביר בצורה ברורה מאוד למה הדיר את הבת בצוואה וביקש לרשום זאת.
נישול מצוואה
לעומת זאת, נישול מהירושה מתאפיין בכך שהמנוח לא הזכיר יורש על פי חוק בצוואתו. בדרך כלל היורשים הטבעיים של האדם שעורך את הצוואה הם האישה ולאחר מכן הילדים שלו. ברגע שאדם מנשל את ילדו על ידי כך שהילד לא מוזכר כלל בצוואה, הוא אינו זכאי לירושה.
כמו כן, נישול מצוואה מותיר את הצוואה כלא שוויונית לפיה יורש מקבל חלק מופחת בירושה, ביחס לחלק שהיה מקבל אילו הירושה הייתה על פי החוק. דוגמא לסעיף מנשל בצוואה: "בני יקבל סך של 10 ₪ בלבד, מתוך כל עזבוני".
בפסק דין מרום, אשר דן בסוגיה של השפעה בלתי הוגנת, נקבעו מבחני עזר על ידי בית המשפט. מבחן הנישול הוא אחד ממבחני העזר המשפטיים לבחינת חוקיותה של צוואה והאם הייתה השפעה לא חוקית על רצון המצווה. מבחן זה חל כאשר הצוואה מנשלת חלק מהיורשים על פי דין מזכויותיהם בירושה.
על פי המבחן, אם הצוואה מנשלת את כל או רוב היורשים על פי דין, יש לבחון האם היו למצווה סיבות להוציא אותם מהצוואה. אם לא היו למצווה סיבות נראה לעין לנישול היורשים החוקיים, הדבר עשוי לתמוך באפשרות שהצוואה נעשתה עקב השפעה בלתי הוגנת.
עם זאת, חשוב לציין שהמבחן אינו גורף. עדיין ייתכן כי הצוואה אכן נעשתה בצורה חופשית ומרצון.
במשרדנו עסקנו כמה וכמה פעמים בנישול צוואה של היורשים החוקיים. מקרה לדוגמא היה אישה שבאה וטענה כי לבתה לא מגיע את הירושה המגיעה לה לפי דין. יש לציין, כי הסברנו לה את ההבדלים בין שני סוגי הצוואות ובחרה האישה בנישול ואכן רשמה סכום סמלי המגיע לה מכורח הצוואה שערכה אצלנו במשרד בחופשיות ומרצון.
לסיכום:
נישול יורש והדרת יורש הם שני מושגים משפטיים שונים, בעלי השלכות שונות על זכות הירושה של היורש. המשותף לשני הסוגים היא העובדה שיורש על פי דין יוצא מקופח מהצוואה ויש חשש כבד להתנגדות אל מול היורשים האחרים, בדמות צוואה לא שוויונית.