למשרדנו הגיעה לקוחה, אשר הביעה רצונה לתבוע תביעת גירושין. עם זאת, ציינה בפנינו כי מרגע הודעתה לבעלה על רצונה להתגרש. הבעל החל בפעולות שונות על מנת להבריח נכסיו כך שבבוא העת החלוקת רכוש תהיה מצומצמת יותר.
הברחת נכסים במהלך הליך גירושין היא תופעה מוכרת, שבה אחד מבני הזוג מנסה להימנע ממתן חלק מהכספים או הנכסים לבן הזוג השני על ידי העלמתם או הברחתם. במקרים כאלה, בן הזוג המבריח מנסה להרוויח כספים שלא ביושר, ובכך פוגע בזכויותיו של בן הזוג השני
למה יש הברחת נכסים בגירושין?
בעבר, פסיקות בתי הדין הרבני לא חייבו חלוקה שווה של רכוש בין בני הזוג. לדוגמה, אם בעל צבר במהלך הנישואין סכום כסף גדול בעבודתו, הוא היה שומר את כל הסכום לעצמו. רק אם היו מועברים הכספים לחשבון בנק משותף, הייתה האישה זכאית למחציתם.
כיום, בעקבות חקיקת חוק יחסי ממון בין בני זוג, נקבע כי הרכוש יחולק באופן שוויוני, ללא קשר למי צבר אותו ולמי הוא שייך. אפילו אם הכספים רשומים על שם אחד מבני הזוג בלבד, הם נחשבים לרכוש משותף ויש לחלקם. בעקבות כך, לעיתים אחד מבני הזוג שמסר את כל עמליו ועבודתו במרוצת הנישואין, לא מוכן לוותר על חלק מהכספים ומנסה להבריחם, כדי שלא יתבצע חישוב שוויוני של הרכוש.
אם עולה חשש כי אחד מבני הזוג מנסה להבריח נכסים במהלך הליך הגירושין, הצעד הראשון הוא להגיש בקשה לבית המשפט או לבית הדין הרבני להטיל צו עיקול על כל הנכסים של המבריח. צו זה ימנע את העברת הכספים מחשבון בנק אחד למשנהו או מקום אחר.
אם מדובר בנכס מקרקעין, ניתן להגיש בקשה לצו דיספוזיציה, שמונע כל שינוי במצב המשפטי של הנכס. כך ניתן למנוע מבן הזוג המבריח למכור, לממש או להעביר את הנכס.
אם בני הזוג עדיין נמצאים בהליך יישוב סכסוך, גם לפני הגשת תביעה לחלוקת רכוש, ניתן להגיש בקשה לעיקול או צו דיספוזיציה. מדובר בסעד דחוף שצריך להגיש במעמד צד אחד, כך שהצד השני לא ידע על הבקשה מראש וימנע מלהסתיר או להבריח נכסים נוספים.
במידה ולא צלח הטלת העיקול או צו דיספוזיציה לפני שהכספים הוברחו, הדרך היקרה והפשוטה יותר היא להיעזר בחוקר גירושין מקצועי, שבודק את מקורות הכספים ומאתר את היכן הוסתרו. זוהי אפשרות טובה כאשר מדובר בסכומים גדולים שהוברחו.
במקרים פשוטים יותר, ניתן להיעזר באקטואר חוקר. האקטואר יבחן את הדיווחים הפיננסיים, כגון הוצאות והכנסות, ויבדוק לאן הועברו הכספים או מה מטרתן של העברות כספיות מסוימות. אקטואר פחות מתאים כאשר מדובר בהברחת כספים מזומן או במקרים שבהם קשה לאתר את מקום הימצאותם של הנכסים.
לאחר גילוי הברחת הכספים, הדרך להשבת מחצית הרכוש תלויה במצב. אם הכספים עדיין נמצאים ברשות בן הזוג המבריח, הדרך הפשוטה ביותר היא להגיש בקשה לבית המשפט או לבית הדין הרבני להורות על חלוקתם שווה בשווה.
מה קורה במצב בו לא ניתן לאתר את הכספים?
במקרים שבהם הכספים הוסתרו לחלוטין ואין אפשרות לאתרם, הפתרון קשה יותר. אם לא ניתן לאתר את הנכסים שהוברחו, יכולה הערכאה השיפוטית להחליט שלא להעביר את כל הנכסים המוחזקים בידי המבריח, ובכך להעניק יתרון לבן הזוג שהכספים הוברחו ממנו. לפעמים זהו הפתרון היחיד שניתן להציע.
החשיבות בהגשת בקשה לגילוי הברחת נכסים בהקדם היא קריטית. כל דחייה בהגשת הבקשה רק מגדילה את הסיכון שהנכסים ייעלמו או יוסתרו, דבר שיהפוך את השבתם קשה יותר.
סיכום
הברחת נכסים בגירושין היא בעיה שכיחה שמתרחשת כאשר אחד מבני הזוג מנסה להימנע ממתן חלק מהזכויות המגיעות לבן הזוג השני. כדי למנוע הברחת נכסים, יש לפעול במהירות ולהגיש בקשות לעיקול או צו דיספוזיציה. במידה שהכספים כבר הוסתרו, יש אפשרויות שונות לאיתורם, כמו חוקר גירושין או אקטואר חוקר. כאשר הברחת נכסים מאותרת, ניתן להגיש בקשה לבית המשפט לחלק את הרכוש באופן שוויוני, או במקרים בהם הכספים הוסתרו לחלוטין, לפעול להענקת יתרון לבן הזוג השני.