ההשלכות המשפטיות בגידול של משפחות חד מיניות

במסגרת שיתוף ידע מקצועי אספר על מקרה במשרדנו בו הגיעו בני זוג חד מיניים אשר ביקשו לדעת לפני שמביאים הם ילד לעולם, מהם ההשלכות המשפטיות במשפחות חד מיניות, מהם ההסכמות החלות על משמורת, מאיזה דין ניתן לאמץ ולא רק כאימוץ פורמלי ומה קורה במקרים של גירושין ותשלום דמי מזונות.

הנושא של השלכות משפטיות של גידול ילדים במשפחות חד מיניות הוא אחד מהנושאים החמים והחשובים כיום בתחום דיני המשפחה בישראל ובעולם. מדובר בשאלה כיצד מערכת המשפט מתמודדת עם תופעה זו, ובמיוחד איך היא נוגעת לזכויות הילד, הכרה בזוגות חד מיניים, ויישום חוקים הקשורים למשפחות מסוג זה.

אחת ההתלבטויות המרכזיות של זוג חד מיני שהחליט כי הוא רוצה בילדים הינה מהי הדרך הנכונה ביותר עבורו להביא ילד לעולם? במשפחה חד מינית ניתן להביא ילדים בדרכים מגוונות, השונות מן הדרך המקובלת במשפחה המסורתית. בין הדרכים הנפוצות יותר ניתן למנות אימוץ, פונדקאות, הורות עם גורם נוסף מחוץ לתא המשפחתי ותרומת זרע.

לאפשרויות רבות אלה השלכות משמעותיות על אופיה של המשפחה בהמשך, כגון מעורבות חלקית או מלאה של דמויות נוספות בגידול הילד, מגדרן של דמויות אלה ודרגות החופש שיהיו להורים בהחלטות בנוגע לילד.

משמורת מכוח אימוץ

חוק אימוץ ילדים, קובע כי במדינת ישראל בני זוג חד מיניים יכולים לאמץ זה את ילדיו של זה ובכך להיחשב כהורים לכל דבר ועניין. קביעה זו מאפשרת כי ככל שיהיה צורך לדון במשמורת הילדים, זכויותיהם של שני הצדדים יהיו שוות.

ראש הטופס

תחתית הטופס

משמורת מכוח הורות פסיכולוגית

הורות שנובעת מקשר פסיכולוגי ולא מקשר ביולוגי.

הורות פסיכולוגית ניתן להוכיח בעזרת חוות דעת אובייקטיביות וניטרליות שנערכו על ידי גורמי מקצוע שראיינו את הילדים וההורים.

בית המשפט יבחן את מערכת היחסים בין ההורה הביולוגי וההורה הלא ביולוגי – האם שניהם נושאים בעלויות הכרוכות בגידול הילדים, האם ניהלו משק בית משותף וחיי משפחה וכדומה.

הורות פסיכולוגית לא מתקיימת רק בקהילת הלהט"ב אלא בכל מקרה בו אדם מבוגר יוצר קשר אישי עם הילד המחשיב אותו כ"הורה".

בפסק הדין הראשון שניתן בסוגייה זו, בית המשפט נמנע מבדיקת סיווג רקמות והעניק זכויות משמורת לאחד הגברים.

באותו מקרה, בית המשפט החליט כי אין קשר בין תוצאת הבדיקה לבין כך שאותו גבר מהווה דמות משמעותית ומחנכת לקטין שככל שתיפסק תערער באופן קשה את עולמו.

לאחר מתן פסק הדין, הפסיקה החלה להכיר במקרים רבים ומגוונים.

בסיכומו של דבר, כשמתקיימת הורות פסיכולוגית המשמורת תהיה בהתאם כאילו מדובר בהורה ביולוגי, עם זאת, נטל ההוכחה גבוה יותר!

גירושין בזוגות חד מיניים:

בני זוג מאותו מין שנישאו בחו"ל ונרשמו כנשואים במרשם האוכלוסין בישראל, יכולים להתגרש באמצעות פנייה לבית המשפט לענייני משפחה.

הפניה לבית המשפט נדרשת לצורך מחיקת רישומם כנשואים במרשם האוכלוסין

בני זוג הטרוסקסואלים אינם יכולים להתגרש בבית המשפט לענייני משפחה אלא באמצעות בית הדין הדתי, מלבד זוגות שבהם כל אחד מבני הזוג הוא בן דת אחרת או שאחד מבני הזוג לפחות אינו משתייך לעדה דתית כלשהי (יהדות, איסלאם, נצרות והדת הדרוזית)

הדיון בבית המשפט יתקיים בדלתיים סגורות.

 

אי הסכמה באשר המשמורת

בכל הליך גירושין עולה סוגיית המשמורת. לעתים בני זוג מגיעים להסכמות משותפות ולעיתים, בני זוג לא מצליחים להגיע להסדר משותף.

במידה ובני זוג לא מצליחים להגיע להסכמות בנושא המשמורת, בית המשפט לענייני משפחה ידון בכך. כלומר, אין הבדל מהותי בהליך כשמדובר בזוגות חד מיניים.

טובת הילד בקביעת משמורת אצל זוגות חד מיניים

עיקרון טובת הילד הוא הקו המנחה בכל הנוגע להסכמי משמורת, גם כשמדובר בילדים של זוגות חד מיניים.

בית המשפט בבחינתו ישים דגש על מספר פרמטרים, בניהם, אופי היחסים בין הילד לכל אחד מן ההורים, סביבת המגורים של כל הורה, קרבה למסגרות חינוכיות ולחבריו של הילד ומידה הקרבה של הילד לכל אחד מהוריו.

כיצד הכרעה בנושא משמורת של זוגות חד מיניים משפיעה על דמי המזונות?

במקרי גירושין בין זוגות חד מיניים, אין חקיקה המסדירה את חלוקת נטל המזונות בין בני זוג.

לכן, בכדי להכריע בנושא, נהוג לבחון כל מקרה לגופו, תוך בדיקת הנסיבות הכלכליות, האישיות והמקצועיות של כל אחד מהצדדים.

ככלל, הצד שנושא במרבית ההוצאות הכרוכות בגידול הילדים המשותפים יקבל דמי מזונות מהצד השני.

חובת המזונות היא חובה סוציאלית ומוסרית מן המעלה הראשונה, שיש להטיל על הורה שאינו נושא בנטל המשמורת. לכן, כאשר מדובר בזוגות מאותו מין, עמדת הפסיקה בנוגע לחבות במזונות, היא החלה של חובה "חוזית". כלומר, לא מזונות מכוח הדין הדתי, אלא חובה חוזית.

פתרונות למשמורת:

הסכמי חיים משותפים – כשילד חדש מצטרף לתא המשפחתי ניתן להוסיף סעיף בהסכם החיים המשותפים המתייחס לנושא המשמורת במידה וייפרדו.
שימו לב, סעיפים מסוג זה לא תמיד יתקבלו בבית המשפט אם נוספו מראש.

הכרה בצו הורות או אימוץ – במידה ומדובר בילד מאומץ, ניתן לרשום של ההורה שחפץ בקבלת משמורת על הילד, בתור הורה מאמץ.

פנייה להליכי גישור – פתרון המאפשר הסדרת משמורת של זוגות חד מיניים ללא צורך בפנייה לערכאות משפטיות.

צווי הורות פסיקתיים – קיימים מקרים מסוימים בפסיקה בהם ניתן יהיה לקבל הכרה בצו הורות גם ללא הליך אימוץ רשמי.

כלומר, צו הורות הוא צו שיפוטי המאפשר קשרי הורות בין הילד לבן זוג של ההורה הביולוגי ככל שהייתה כוונה משותפת של בני זוג להוות כהורים.

בסיכומו של דבר, גם לילדים לזוגות חד מיניים קיימת הזכות לשמור על קשר עם ההורה השני שמהווה עבורם הורה לכל דבר.

עם זאת, קביעת משמורת במקרים אלה לא נעשית בקלות ולכן הדרך העדיפה ביותר היא להגיע להסכמות משותפות הן לטובתכם והן לטובת הילדים.

משרדנו מתמחה בדיני משפחה ועוסק בהרחבה בנושא, לנושאים ו/או שאלות נוספות ניתן לפנות אלינו.

שתפו את הטור

המשרד מזרחי & מויאל ושות' נוסד על ידי עורך הדין אריק מויאל בשנת 2006 עורך דין בעל תואר ראשון בהצטיינות ותואר שני ( LL.M)
המשרד מתמחה בדיני מקרקעין, דיני משפחה, צוואות, ירושות, עזבונות.

משרדנו נותן ליווי ויעוץ בהתנדבות בשי"ל נשר. עו"ד דוד מזרחי מעביר הרצאות בנושא יפוי כוח מתמשך, צוואות, ירושות ומוסמך על ידי האפוטרופוס לערוך יפוי כוח מתמשך.

משרדנו עורך עשרות יפויי כוח מתמשך ואף לעיתים מגיע לבתי אבות ולבית הלקוח.

טורים נוספים

Uncategorized

סוגיות משפטיות בהורות משותפת לאחר הפרידה

במסגרת שיתוף הידע המקצועי אבחן את הסוגיות שנגרמות לגרושים/פרודים בהורות משותפת לאחר הפרידה. איך מסדרים את המשמורת המשותפת ומה החשיבות הדיונית בהסדרים בין ההורים וההשפעה

חדש במשפט

מינוי מנהל עיזבון

במסגרת שיתוף ידע מקצועי אבחן את מינוי מנהל עיזבון. למשרדנו נכנס תיק בו חלק מהיורשים החוקיים של צוואת אביהם המנוח מעוניינים להתמנות להיות מנהלי עיזבון.

דילוג לתוכן